Produse
Produse

Informatii despre aceste produse, mod de utilizare si recomandari va poate oferi consilierul acestei divizii

Newsletter ALGERNON

Ramai la curent cu noutatile Algernon abonandu-te la newsletterul nostru.

Folii de securizare si antiefractie

Vezi lista de preturi
Informatii practice
Instructiuni practice pentru foliile pentru suprafete vitrate

Recomandari inainte de aplicare                           

 

Atentie! Temperatura minima pe intreg parcursul montarii: 10 grade Celsius

ü  Foliile nu se aplica pe geamuri incalzite sau aflate sub influenta directa a razelor solare;

ü  Se recomanda lucrul intr-un mediu curat, fara praf;

ü  In cazul in care se lucreaza intr-o cladire cu sistem de ventilatie, se recomanda oprirea acestuia, pentru a impiedica recircularea prafului;

ü  In cazul in care se lucreaza in exterior, se recomanda umezirea spatiului adiacent lucrarii (trotuar, alee, etc);

ü  Aplicarea se face intotdeauna la umed, folosind continuu solutie aplicatoare (diluata in functie de preferinta aderentei initiale);

ü  Se recomanda lucrul in echipa, formata din minim 2 persoane;

ü  In cazul in care aveti de infoliat mai multe geamuri de aceeasi dimensiune, se recomanda taierea in prealabil a materialului, pentru a avea un randament mai mare, dar, obligatoriu bucatile pretaiate trebuie depozitate pe suportul special, vertical.

 

Aplicarea corecta a foliilor Reflectiv pe suprafata dorita se realizeaza parcurgand urmatoarele etape:

 

  1. Masurarea geamului

Daca doriti sa aplicati folia pe geam mai intai trebuie sa indepartati baghetele care sustin sticla.

Apoi masurati suprafata sticlei.

Daca suprafata geamului este mai larga sau mai inalta decat folia, trebuie hotarati cum alaturati bucatile de folie.

 

  1. Taierea foliei Reflectiv

Cand folositi un dispozitiv de masurare a foliei, puteti sa o taiati pe verticala sau pe orizontala. Montati dispozitivul pe o scara, sau pe un perete, stabiliti latimea dorita, apoi trageti de folie pentru a masura lungimea dorita.

De asemenea, puteti taia folia direct din cutie. Pentru aceasta masurati latimea dorita, in cutie, si introduceti cutterul prin peretele de carton in punctul masurat. In acest mod cutterul este stabil in timpul taierii. Pentru o stabilitate mai buna puteti pune fundul cutiei in capacul cutiei. Puneti apoi pe podea un metru pentru a masura lungimea dorita.

Asigurati-va ca suprafata de lucru este permanent curata. Daca doriti sa instalati folia la exterior, masurati-o si taiati-o in spatii inchise. Astfel, evitati sa se deterioreze de la vant sau praf.

Taiati folia cu 2-3 cm mai mare decat masura exacta.

 

  1. Pregatirea geamului

Verificati sticla si rama pentru a nu avea defecte. Curatati apoi foarte bine sticla si rama.

Daca ati scos baghetele de sustinere, sticla poate fi instabila.

Pentru o buna curatare a ramei si a suprafetei sticlei utilizati racleta si solutia de curatat Reflectiv.

Intai curatati rama si apoi sticla. Unele rame sunt finisate, aveti grija sa nu le deteriorati.

Aplicati solutie de curatat pe intreaga suprafata a sticlei si apoi stergeti cu racleta de curatare Reflectiv de sus in jos, fara sa va opriti, suprapunand suprafata de curatire pentru a evita dungile.

Stergeti apoi marginile si rama cu o carpa moale din material textil pentru a indeparta surplusul de lichid de curatare si eventualele urme de praf din colturi.

 

  1. Aplicarea foliei Reflectiv

 

Atentie! Folia nu se va aplica pe ferestre care sunt expuse excesiv la soare si se afla sub incidenta razelor solare in timpul montarii.

Atentie! Este exclusa aplicarea foliei cu alcool sanitar sau alte substante decat cele specificate de producator. Deteriorarea foliei survenita din utilizarea altor substante decat cele specificate de producator, duce la pierderea garantiei foliilor.

Verificati intai pe care parte a foliei este suportul (linerul).

Folositi 2 bucati de banda adeziva lipite pe exteriorul si interiorul foliei. Astfel folia suport poate fi usor inlaturata. Trageti de benzile adezive si dezlipiti folia suport.

E cel mai bine sa lucrati in echipa cand inlaturati folia suport. Unul tine folia si celalalt indeparteaza suportul si in acelasi timp spreiaza suprafata cu solutie de montaj.

Aplicati apoi solutie de montaj pe folie si pe sticla, asigurandu-va ca acoperiti intreaga suprafata. Prin ajustarea concentratiei solutiei de montaj stabiliti aderenta initiala a foliei:

o   Daca diluati mult solutia aplicatoare cu apa – aderenta initiala este mare.

o   Daca adaugati apa mai putina in solutia aplicatoare – aderenta initiala este mica, iar folia aluneca usor pe sticla.

Daca rama sau folia nu au colturi drepte, atunci lasati folia sa depaseasca marginile.

Daca nu aveti ajutor la indepartarea suportului, puteti sa va ajutati de suprafata geamului, astfel: aplicati folia pe suprafata sticlei si indepartati suportul. Nu atingeti folia pe suprafata adeziva pentru a nu o contamina. Rulati folia cu suportul spre interior. Spreiati solutie de montaj pe folia suport si incepeti sa o indepartati. Acum puteti rula folia pe sticla, cu suportul spre exterior. Indepartati suportul si in acelasi timp pulverizati solutie de montaj.

Cand instalati folia la exterior, utilizati tehnica rularii. Astfel, evitati cutele si contaminarea foliei.

 

  1. Decuparea foliei pe geam

Mai intai, taiati folia surplus din colturi in unghi de 45 grade. in acest mod evitati greselile si puteti potrivi mai bine folia la colturi, lucru foarte important atunci cand instalati o folie mai groasa.

Folositi o racleta ca ghidare pentru a nu taia folia prea aproape de rama.

Puneti cutterul pe sticla in unghi de 30 de grade pentru a nu deteriora rama geamului. Daca baghetele de sustinere a geamului au fost indepartate taiati folia putin mai mica decat suprafata sticlei.

Folositi doar lame de otel inoxidabil si schimbati-le regulat. in functie de tipul de folie, lamele se pot deteriora repede. cand instalati folie antiefractie si de securizare, taiati exact folia inainte de instalare, evitand sa o taiati pe sticla.

 

  1. Indepartarea solutiei aplicatoare cu ajutorul racletei

Cand folositi racleta incepeti intotdeauna de sus in jos. Umeziti suprafata foliei, apoi dati cu racleta dinspre mijloc spre exterior pentru a indeparta solutia de montaj dintre sticla si folie. Continuati sa dati cu racleta pana scoateti toata solutia de montaj de sub folie.

Cand montati folie antiefractie sau de securizare trebuie sa folositi o racleta speciala, dintr-un cauciuc mai dur.

Intotdeauna apasati racleta pentru a crea o presiune mai mare asupra suprafetei de montaj. Folositi ambele maini, folositi-va greutatea corpului pentru a aplica presiune. in functie de tipul de sticla, adaptati forta cu care apasati asupra racletei. La fiecare noua trecere, suprapuneti 50% din racleta peste trecerea anterioara. Racleta trebuie sa formeze un unghi de 30 – 45 grade cu suprafata sticlei.

Pentru uscare, inveliti racleta mica cu un servetel de hartie. Incepeti dintr-un colt si stergeti de-a lungul ramei. cand acesta este foarte umezit, schimbati-l. Repetati pana suprafata este complet uscata.

Pentru foliile care au adeziv PS este necesara utilizarea accesoriilor recomandate de  producator pentru a evita deteriorarea lor in timpul montarii. Foliile antiecfractie si de securizare vor fi montate obligatoriu cu racleta de lemn Reflectiv prin apasare cu o presiune cat mai mare si uniforma pe toata suprafata de montaj, iar foliile de  protectie  solara vor fi montate cu ajutorul manerului metalic Grip Silver si a racletei Blue Max.

 

  1. Imbinarea foliei Reflectiv

Daca suprafata sticlei este mai mare decat cea a foliei, folia trebuie instalata din 2 sau mai multe bucati. Taiati prima bucata astfel incat sa se potriveasca perfect pe sticla. 

Daca instalati o folie metalizata, bucata urmatoare trebuie intoarsa cu 180 grade. Astfel evitati diferentele de culoare rezultate din reflexia luminii.

Suprapuneti a doua bucata cu 2-3 cm peste cea montata anterior. Apoi taiati ambele bucati suprapuse la mijlocul imbinarii. Folositi o rigla metalica pentru a taia drept prin ambele bucati si pentru a evita blocarea lamei in timpul taierii. Inainte de a pune rigla pe folie, pulverizati lichid pentru a nu zgaria folia si pentru ca rigla sa alunece.

Indepartati surplusul de folie din exterior, apoi intoarceti bucata de deasupra pentru a indeparta surplusul de folie din interior.

Important: aplicati solutie de montaj de-a lungul taieturii si folositi racleta pentru a lipi folia pe sticla si dati cu racleta numai de-a lungul liniei taiate, nu dati in lateral pentru a nu misca folia.

Cand instalati folie antiefractie sau de securizare, bucatile nu se pot suprapune din cauza grosimii, astfel ca acestea trebuie asezate perfect alaturate, dupa linia din fabrica.

 

  1. Aplicarea siliconului

Daca baghetele de sustinere a geamului au fost demontate, acum pot fi puse la loc. Toate foliile montate la exterior trebuie sigilate pentru a evita ca umezeala sa patrunda sub ele.

Pentru aceasta, se foloseste un pistol de aplicat silicon, si un tub de silicon transparent. Folositi doar silicon cu  protectie UV, recomandat pentru foliile Reflectiv. Marginile trebuie sigilate doar cand suprafata s-a uscat complet. Ideal e dupa 5 pana la 7 zile de la montare.

Incepeti aplicarea dintr-un colt si realizati o singura miscare pe fiecare latura a geamului.

Foliile de securitate trebuie sigilate de rama fie cu silicon, fie montate sub baghetele de sustinere a ramei geamului pentru a indeplini toate cerintele de securitate. in acest caz, baghetele trebuie sa acopere marginile foliei cu 3-6 cm.

 

Atentie!  La foliile pentru  protectie  solara grosimea stratului siliconic trebuie sa fie de circa 2mm, iar la folia antiefractie de circa 4mm.

 

  1. Intretinerea foliilor Reflectiv

    Cand curatati foliile Reflectiv puteti folosi produse de curatat geamuri ce se gasesc in magazine sau apa cu sapun, recomadarea noastra fiind insa solutia de curatat Reflectiv Cleaner. Nu razuiti suprafata uscata a foliei, curatarea se va face doar umed!

Nu folositi produse abrazive sau detergenti agresivi.

Intotdeauna curatati umezind suprafata si stergand cu o carpa moale din material textil sau o racleta cu cauciuc.

Deoarece aderarea definitiva a foliei pe suprafata aplicata este printr-un proces ireversibil se recomanda evitarea spalarii geamurilor minim 7 zile de la aplicarea foliei.

 

  1. Indepartarea foliei Reflectiv

Daca trebuie sa indepartati o folie veche sau deteriorata, cu ajutorul unui cutter, desprindeti folia dintr-un colt si trageti apoi usor de ea.

Pentru a indeparta adezivul ramas pe sticla, pulverizati lichid Reflectiv de indepartare a adezivului si lasati catvea minute pentru a-si face efectul. Indepartati apoi cu ajutorul racletei de curatare reziduurile si surplusul de lichid.

Schimbati regulat lama si lucrati cu mult lichid de indepartare a adezivului.

Inainte de a monta alta folie, sticla trebuie curatata din nou foarte bine.

 

Dictionar tehnic

Transmisia solara totala – partea de energie ce trece prin geam din cantitatea totala de energie solara care ajunge la suprafata geamului in exterior. Este exprimata in procente si compusa din: lumina vizibila, razele infrarosii si razele UV.

 

Absorbtia solara totala - cantitatea de energie solara (luminoasa, infrarosie si ultravioleta) absorbita de geam, exprimata in procente.

 

Cand razele solare lovesc geamul direct, o parte din energia solara este transmisa prin geam, o parte este absorbita iar o anumita parte este reflectata. Tipul geamului si a foliei aplicate, determina in procente cantitatea de energie absorbita.

 

Reflectia solara totala - reprezinta capacitatea foliei de a reflecta energia solara totala. Cu cat procentul ce exprima aceasta valoare e mai mare, cu atat folia are o reflectivitate mai mare.

 

Emisivitate - exprima abilitatea unei suprafete de a absorbi sau reflecta energia radianta. Cu cat aceasta valoare e mai mica, cu atat izolatia impotriva pierderii de caldura e mai buna.

 

Radiatia UV (masurata la 300-380nm) - lungimi de unda invisibile, puternice (mai scurte decat lumina dar mai mici decat razele X ), emise de soare si separate in trei tipuri UV-A, UV-B si UV-C.

UV-B produce arsuri solare ale pielii si la o expunere indelungata chiar cancer la nivelul pielii. Foliile de protectie solara impiedica pana la 99% patrunderea radiatiei ultraviolete prin geamul protejat.

 

Spectrul complet al luminii solare – reprezinta totalitatea razelor vizibile si invizibile emise de soare. Razele vizibile sunt: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo si violet, cunoscute drept culorile curcubeului.

Razele invizibile sunt: ultravioletele UV, X, Gamma, Cosmice, undele lungi, undele medii, undele scurte, microunde si infrarosii.

 

Undele infrarosii – componenta a spectrului solar, reprezinta undele electromagnetice dintre lumina vizibila si microunde. Lungimea de unda a razelor infrarosii variaza intre 0,76 si 1000 microni, astfel:

- intre 0,76 si 1,5 microni – raze infrarosii apropiate (de suprafata),

- intre 1,5 si 4 microni – raze infrarosii medii

- intre 4 si 1000 microni – raze infrarosii indepartate (de profunzime).                            

 

Radiatie - razele infrarosii radiaza sau imprastie de la o sursa localizata.

 

Penetrare - spre deosebire de lumina vizibila, razele infrarosii pot sa penetreze in adancime pielea si tesuturile invecinate pana la 3-3,7 cm.

 

Rezonanta - razele infrarosii genereaza in mod natural caldura, determinand moleculele corpului sa vibreze rapid unele contra celorlalte.

    

Razele Infrarosii Intunecate (DIR Dark Infrared Rays) - sunt localizate in spatele spectrului vizibil si au o dimensiune a undelor intre 10-1000 microni. Sunt rezistente si sunt eficiente. Cele care au lungimea de unda scurta intre 1,5 – 10 microni sunt numite raze infrarosii.

Razele DIR sunt eficiente in generarea de caldura. Ele sunt absorbite de catre corpuri si organisme. De asemenea, au o mare rezonanta care conduce catre o vibratie eficienta a moleculelor organice, rezultand o generare importanta de caldura.

Suprafetele reflecta cu usurinta razele scurte, precum cele infrarosii. Totusi razele infrarosii au influenta scazuta in incalzirea obiectelor si a corpurilor. Ele incalzesc numai suprafetele conductoare, prin energia pe care o transporta moleculele, fiind astfel un mod artificial de incalzire.

 

Factorul U - este factorul de conductivitate a geamurilor, cunoscut si sub denumirea de coeficient al transferului termic. El defineste valoarea fluxului de caldura, in raport cu timpul, si determina astfel capacitatea de izolare. Factorul U este masurat in BTU (British Thermal Unit) / ft² / h / ºF. Cu cat valoarea lui este mai mica cu atat izolatia este mai puternica.

 

Coeficient de umbrire - proportia in care un geam pe care e aplicata o folie de protectie solara modifica lumina vizibila sau deformeaza imaginea, in comparatie cu un geam simplu.

 

Transmisia luminii vizibile - cantitatea radiatiei luminoase care patrunde prin geamul protejat, exprimata in procente. O transmisie mica a luminii vizibile este preferabila din punct de vedere al controlului solar, pe cand o valoare mai mare a acesteia este preferata atunci cand se urmareste pastrarea iluminarii naturale.

 

Absorbtia luminii vizibile – cantitatea de lumina absorbita de geamul protejat cu folie, exprimata in procente.

 

Reflectia luminii vizibile – cantitatea de lumina vizibila, reflectata de geamul cu folie, exprimata in procente. Cu cat reflectia este mai mare, cu atat protectie solara este mai buna.

 

Grosime material – este exprimata in unitatea de masura µ (micron). 100 µ = 0,1 mm

 

Rezistenta la rupere - semnifica elongatia maxima la care poate ajunge materialul inainte de a se rupe. Cu cat aceasta valoare e mai mare, cu atat materialul e mai rezistent.

 

Gradul transmisiei de energie totala (valoarea G) - valoarea G masoara transmisia energiei din afara spre interior in procente. Un grad mare de transmisie a energiei determina o incalzire excesiva a incaperii. Astfel, cu cat valoarea G e mai mare, cu atat mai multa energie termica patrunde prin geam.

 

Timp de uscare – foliile Bruxsafol sunt echipate cu un adeziv Pressure Sensitive care se activeaza sub presiune, in contact cu apa. Solutia aplicatoare se pulverizeaza in mai multe straturi intre folie si sticla. O parte este absorbita de adeziv si este eliminata prin porii foliei. Chiar si cand e utilizat cu multa grija, exista posibilitatea ca lichidul de montare sa nu fie indepartat complet dintre folie si sticla. Acest exces de apa poate produce bule sau pete albicioase. in timp insa, majoritatea dispar. Durata acestui proces depinde de temperatura, grosimea foliei si de gradul de metalizare.

 

Durata de viata – in adezivul foliilor exista absorbanti UV de cea mai buna calitate. Foliile de exterior au in plus un coating de stabilizare a radiatiilor UV. Sub influenta agresiva a radiatiilor UV, calitatea acestuia poate sa scada in timp. Conform experientelor anterioare, foliile Bruxsafol au urmatoarea durabilitate (in conditiile unei intretineri corecte):

- foliile de interior: aprox. 15 – 20 ani

- foliile de exterior: aprox. 7 – 9 ani (montaj vertical)

- foliile de exterior: aprox. 5 – 7 ani (montaj oblic)

 

Tensiunea termica a sticlei determinata de foliile de protectie solara – foliile absorb o parte a energiei solare care incalzeste geamul. In cazul geamurilor termoizolante moderne pot aparea tensiuni termice. De asemenea, in anumite conditii (de ex montare improprie), pot aparea tensiuni termice si in geamurile acoperite cu folii deschise la culoare. De aceea, inainte de montare utilizatorul trebuie sa verifice compatibilitatea dintre folie si geam.

De exemplu, pe geamurile termoizolante, blindate sau cele laminate nu este indicata montarea foliilor de interior. De asemenea, sunt problematice si geamurile doar partial expuse la lumina soarelui. Prin incalzirea partiala a sticlei pot sa apara tensiuni termice.

 

Pentru a verifica daca o folie se potriveste unui anume geam, avem nevoie de urmatoarele informatii:

  • Constructia sticlei
  • Indicele K
  • Valoarea G
  • Transmisia luminii vizibile
  • Dimensiunea sticlei

 

Efectul de sera – sticla float permite patrunderea radiatiilor solare in interiorul incaperilor, radiatiile solare sunt absorbite de diferite obiecte de decor, de podea si de pereti. Incalzirea astfel obtinuta e preluata de razele infrarosii, insa geamurile nu permit trecerea acestor raze in afara, astfel ca incaperile sunt supra-incalzite. Foliile de protectie solara Bruxsafol reflecta o mare parte din radiatia solara, minimizand efectul de sera.

Intrebari si raspunsuri frecvente

I: Pot aplica folia de protectie solara de interior pe exterior?

R: Nu, datorita faptului ca adezivul are in componenta sa o substanta de protectie impotriva ultravioletelor. in cazul in care folia se aplica totusi pe exterior, primul contact cu razele solare este cu coatingul foliei, care nu este prevazut pentru asa ceva. Folia isi pierde astfel toate proprietatile, iar garantia devine nula.

 

I: Pot aplica foliile Bruxsafol pe plexiglas?

R: Nu, datorita faptului ca adezivul este conceput doar pentru suprafetele de sticla, neajungand la aderenta maxima daca este aplicat pe plexiglas sau policarbonat.

 

I: De ce trebuie sa folosesc o folie de protectie solara?

R: Folosind o folie de protectie solara se mareste confortul termic din incaperi, astfel incat vara se pastreaza racoare, iar iarna pierderea de caldura va fi limitata. In acelasi timp, va protejeaza mobilierul sau articolele vestimentare impotriva razelor UV.

 

I: De ce trebuie sa folosesc o folie de securizare?

R: Conform normelor europene, institutile publice, gradinitele, scolile, spatile comerciale sunt obligate sa prevada geamurile cu o folie care impiedica raspandirea cioburilor in cazul unui impact.                                    

 

I: Ce fac in cazul in care am de infoliat un geam cu o latime mai mare decat cea a foliei?

R: In acest caz, se recomanda o alaturare a foliei pe verticala.

 

I: Pot suprapune foliile?

R: Si aceasta varianta este posibila, cu precizarea ca suprapunerea va fi vizibila in interior.

 

I: Cum se spala geamurile infoliate?

R: Se recomanda ca dupa infoliere, acestea sa nu fie curatate timp de 1-2 saptamani. Dupa acesta, geamurile pot fi curatate normal, cu o solutie de curatat geamurile disponibila in comert.

 

I: Se poate aplica folia pe geamuri ionizate?

R: Nu este recomandata aplicarea foliei de protectie solara datorita faptului ca se produc anumite tensiuni pe suprafata sticlei (reactie intre straturile foliei si ionizarea geamului). In cazul in care se aplica o folie transparenta de securizare, nu apar astfel de probleme.                          

 

I: Ce se intampla daca ramane apa in unele locuri sub folie?

R: Acestea vor disparea in timp, folia fiind astfel conceputa sa permita difuzarea apei.

 

I: Care este diferenta dintre aceste folii si cele conventionale transparente, gen folii pentru Cutter Plotter?

R: Aceste folii sunt special prevazute pentru protectie solara si antiefractie, fiind omologate in acest sens. De asemenea, folosind doar astfel de folii, puteti oferi/primi garantie.

 

I: De ce este necesara sigilare canturilor?

R: Prin sigilarea canturilor se evita infiltrarea de apa intre geam si folie, prelungind astfel durata de viata a foliei, mai ales in conditiile in care folia este expusa conditiilor de mediu exterioare.

 

I: Poate fi aplicata pe interior o folie de protectie solara pentru exterior?

R: Fie ca este vorba de o folie de interior, fie ca este vorba de o folie de exterior, efectul este acelasi, diferenta fiind ca factorul de absorbtie UV este situat in stratul de protectie (hard coat) la foliile de exterior iar la cele de interior, factorii de absorbtie UV sunt situati in adeziv. Recomandarea noastra este sa verificati geamurile, sa constatati care este cea mai buna varianta pentru a aplica folia, la interior sau la exterior, dupa care sa selectati folia potrivita.

 

I: Ce efect are aplicarea foliilor asupra plantelor din incaperi?

R: Foliile de protectie solara care nu intuneca foarte mult camera nu au influente negative asupra majoritatea plantelor de casa. Dupa o “faza de adaptare” in care e posibil ca florile sa stagneze si sa nu creasca, ele isi revin, infloresc si cresc in mod natural. Foliile pot avea o influenta pozitiva chiar si asupra plantelor, avand in vedere ca radiatia solara este redusa.